06 mai Mihnea Vasilache, fondatorul cramei Dagon: DOC Dealu Mare trebuie să însemne calitate ridicată și un stil specific
“Este cea mai mare și mai variată regiune vinicolă din România, cu cele mai diverse vinuri, în toate culorile si pentru toate buzunarele. Aici se naște cea mai bună expresie a strugurelui de Fetească Neagră din România. Este cornul abundenței gastronomice, prin bogăția și diversitatea de ingrediente disponibile local, și e la mai puțin de o oră cu mașina de Aeroportul International Henri Coandă”.
Mihnea Vasilache, fondatorul cramei Dagon, despre motivele pentru care un turist interesat de vinuri ar trebui să meargă și în Dealu Mare
Oenoturismul în Dealu Mare are un potențial greu de egalat de alte zone din lume
Dealu Mare e cea mai importantă zonă viticolă a României – al șaselea producător european de vin – și are un potențial viticol și turistic egalat numai de lunga istorie și tradiție în domeniu. Denumirea de Origine Controlată Dealu Mare trebuie să devină sinonimă cu calitatea, precum și cu un anumit stil de vin dat de terroir-ul însorit al Subcarpaților. Soiuri autohtone precum Feteasca Neagră sunt exprimate la cel mai înalt nivel în Dealu Mare, dar potențial similar există și pentru soiuri internaționale ca Syrah ori Merlot. Nu trebuie, desigur, să uităm de vinurile albe – Feteasca Albă și Tămâioasa Românească sunt produse aici la cel mai înalt nivel.
Așa cum ultimii ani au demonstrat, oenoturismul este o activitate economică cu o valoare adăugată mare atât pentru regiune, cât și pentru țară, în general. Nu sunt multe zone în România și în lume cu un potențial similar cu cel al zonei Dealu Mare – dar acest potențial poate fi valorificat numai prin colaborarea între producători, pe de-o parte, și prin implicarea autorităților locale și centrale, pe de altă parte. Suportul acestora din urmă este, din păcate, modest la ora actuală. Sperăm că statul român va realiza pe ce comoară stă și va ajuta Dealu Mare să se dezvolte. Un scurt exemplu: recent, am organizat la noua noastră cramă de pe Valea Nucetului o serie de degustări și prezentări pentru turiști. Atunci, pe lângă frumusețea naturală a dealurilor Urlațiului, turiștii au putut vizita și admira comori arhitectonice precum Muzeul Bellu din Urlați sau biserica (din păcate dărăpănată) Sf. Dumitru, localizată lângă cramă (inaugurată de Regele Ferdinand și Patriarhul Miron Cristea în 1929). Alături de vinurile Dagon, vizitatorii au putut gusta brânză de oaie învechită la butoi de la o stână locală, ghebe în saramură culese din pădurile locului, miere produsă peste drum de cramă sau salată de leurdă de sezon.
Câte locuri pe lume pot oferi asta?
Misiunea pentru următorul deceniu depinde de asocierea producătorilor și de susținerea autorităților
Progresul pentru următorul deceniu ține pe de-o parte de producătorii de vin – iar primul pas a fost deja făcut, odată cu constituirea Asociației Dealu Mare și tot ce susține ea: standarde de calitate superioare și agreate de comun acord, organizarea de evenimente locale comune, promovarea Denumirii de Origine. Dar, pe de altă parte, autoritățile trebuie să îmbunătățească infrastructura (drumuri, rețele de utilități, iluminat stradal), colectarea gunoiului, igienizarea drumurilor și văilor din zonă. Sprijinul pentru festivaluri de vin și implementarea unui sistem de indicatoare stradale care să ajute turiștii să se deplaseze eficient între crame ar fi, de asemenea, necesar.
Zona e ușor accesibilă din București, Ploiești, Buzău – un bazin urban prosper, cu consumatori cu venituri peste medie. La rândul lor, cramele oferă vinuri pentru toate gusturile și buzunarele, așa că trebuie să profităm de aceste proximități. Desigur, în condițiile menținerii unor standarde de calitate ridicate pe toate palierele de preț.
Ce propune crama Dagon consumatorilor
Noi, la Dagon, avem trei paliere:
- Dagon Clan – baza piramidei calității – oferă o gamă constituită din cei mai buni struguri selectați dintr-o zonă mai largă a Denumirii de Origine Controlate, din care rezultă în general cupaje atent create din mai multe soiuri în fiecare an, care păstrează multianual o consistență a profilului aromatic și gustativ;
- Dagon Limited Edition – treapta următoare – e bazată pe strugurii din via în proprietatea cramei de pe Valea Nucetului și pune mai mult accent pe caracterul varietal al fiecărui tip de struguri și pe exprimarea terroir-ului local;
- gama Dagon Estate este cea care lasă loc deplin imaginației și hazardului naturii, vinurile fiind realizate din selecții de parcele sau de butoaie care sunt deosebit de interesante în fiecare an.
Atât la Dagon cât și la celelalte crame din zonă, cum spuneam, există o varietate mare de vinuri, cu adresabilitate vastă, astfel încât Dealu Mare nu se exprimă ca o zonă interesantă numai pentru publicul elitist, ci dimpotrivă, deschisă tuturor opțiunilor.
Sorry, the comment form is closed at this time.