Lorena Deaconu (The Iconic Estate), despre arta, recunoștința și mândria de a face vin în Dealu Mare

Lorena Deaconu dealu mare crama podgoria

Lorena Deaconu (The Iconic Estate), despre arta, recunoștința și mândria de a face vin în Dealu Mare

The Iconic Estate – domeniul viticol și crama din cadrul Grupului Alexandrion – reprezintă un stâlp al comunității oenologice din Dealu Mare. Iar Lorena Deaconu, cea care dirijează toate operațiunile de creație a vinurilor companiei, se bucură de o reputație (și experiență) profesională cu recunoaștere – poziție care face ca viziunea ei despre viitorul regiunii să fie una care merită aflată. În continuare, extrase dintr-un interviu acordat jurnalistului Cezar Ioan (Vinul.ro). Introducerea, titlul și intertitlurile și selecția pasajelor relevante aparțin intervievatorului.

Arome, structură și eleganță a vinurilor comparabile cu zone consacrate la nivel mondial. Poziționare geografică și turistică de interes

“Regiunea Dealu Mare are un potențial foarte bun în ceea ce privește vinurile roșii și nu numai. Soiurile albe dau rezultate foarte bune în anumite zone. Mai mult, zona se bucură de expoziții favorabile și de tehnologii bine îngrijite – astfel că, din punct de vedere aromatic, al structurii și eleganței, aș putea compara Dealu Mare cu multe regiuni consacrate – Bordeaux, Rioja, Napa Valley”, e convinsă Lorena Deaconu.  Ea consideră că și gastronomia și celelalte aspecte ce țin de cultura locală sunt importante, chiar dacă “sectorul turistic local ar avea nevoie de o mai bună strategie de promovare, pentru a pune în valoare acest spațiu excepțional”.

În ceea ce privește poziționarea The Iconic Estate în cadrul regiunii, “încadrarea localității este una foarte bună: foarte aproape de zonele montane, de aeroport, cu multe obiective de vizitat după degustare – muzee, monumente sau, un obiectiv de excepție, Vulcanii Noroioși – și, în același timp, vizitatorii de pot bucura de mișcare în aer liber și plimbări pe bicicletă”, arată Lorena.

Din natură, prin tehnologie și pasiune, se țese povestea vinurilor din Dealu Mare spusă de The Iconic Estate

Lorena Deaconu crede că punctele forte ale regiunii sunt: “viticultură avansată, cu plantații și clone noi; tehnologie de ultimă oră; profesioniști pasionați, orientați către obținerea unor vinuri de calitate superioară. Portofoliul nostru de vinuri este unul bogat și se adresează tuturor iubitorilor de vin, în întâmpinarea cărora venim constant cu acțiuni, campanii și noutăți. În următorul deceniu vom continua să fim responsabili față de vinurile și consumatorii noștri, sugerând noi maniere de a sărbători momentele frumoase de-a lungul vieții”, promite ea. Lorena arată că vinurile din Dealu Mare se adresează tuturor tipurilor de consumatori – atât connoisseurilor, cât și celor care fac primii pași în domeniu. Iar în ceea ce privește echipa pe care o conduce, spune că “suntem adepții conceptului Long Life Learning, așa că oricând este loc de a înțelege mai bine povestea acestei băuturi unice. Suntem pregătiți să îi inițiem în această activitate pe toți cei care își doresc să se bucure pe deplin de experiența unei degustări, să le povestim cât de complex este vinul în comparație cu alte băuturi și câtă muncă este într-un litru de vin, plecând de la strugure și până la produsul final, întreg procesul durând poate si mai bine de un an”.

Lorena Deaconu crede că, înainte de orice alt aspect, vinurile trebuie să fie corecte și sănătoase, iar fiecare experiență de consum trebuie să fie una memorabilă pentru consumatori, indiferent de gusturile acestora. “Mândria noastră apare atunci când oamenii savurează cu plăcere aceste vinuri și se întorc pentru a le redegusta, pentru a fi surprinși de ceva nou, având încredere că de fiecare dată vor descoperi note bogate și interesante în vinurile noastre”, afirmă Lorena.

Oenologul din Dealu Mare este ca un sculptor din mâinile căruia ia naștere “multă artă”

Este una dintre cele mai bune regiuni pentru vinuri roșii din România, cu multe puncte turistice, aflată în proximitatea stațiunilor montane și beneficiind de o mare diversitate de crame și de stiluri de vinificație – acestea crede Lorena Deaconu că sunt avantajele competitive ale regiunii Dealu Mare. “Să nu mai spunem că este o destinație de top pentru cicloturism”, mai completează ea. Și continuă: “Suntem cu toții mândri și recunoscători pentru oportunitatea de a activa într-un loc atât de ofertant și beneficiind de toate condițiile – climatice și tehnologice – pentru a crea unele dintre cele mai bune vinuri autohtone. Fiecare oenolog pasionat are o adevărată mândrie de a face vin în Dealu Mare, în special datoriă faptului că soiurile roșii, cu o structură mai robustă, pot fi “sculptate” – oenologul poate să “conducă” vinul acolo unde dorește și să-i ofere o viață lungă și elegantă. Dacă într-un vin alb găsim multă tehnologie, la cele roșii pe lângă tehnologie găsim și multă artă”, e crezul Lorenei Deaconu.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.