20 apr. #DealuMare #PesteAsteptari: Mihaela Tyrel de Poix, SERVE: Oriunde, cultura vinului e legată de ospitalitate, gastronomie și turism
Modificarea Caietului de sarcini – care definește condițiile pentru obținerea Denumirii de Origine Controlată (DOC) și care va reglementa și o treaptă superioară de calitate – constituie doar o parte a planurilor pe termen lung pentru dezvoltarea regiunii viticole Dealu Mare. Despre viitor și despre viziunea fiecăruia dintre fondatorii inițiativei, în articolele care urmează. Astăzi, despre Dealu Mare cu Mihaela Tyrel de Poix, proprietara cramei SERVE Ceptura (titlul și subtitlurile aparțin redactorului).
Mihaela de Poix este reprezentanta celei mai vechi voci din antreprenoriatul românesc de vinuri de după 1990 – crama pe care o deține este prima din țara noastră cu capital privat străin. Experiența ei acoperă, așadar, întreaga istoria vinului modern de la noi. Nu întâmplător, în Dealu Mare.
Dealu Mare, destinația enoturistică principală a României
Dacă ne uităm pe harta lumii, toate țările care au avut șansa să poată produce vin și-au legat această cultură de ospitalitate, gastronomie, turism. Dealu Mare, pe lângă faptul că este REGIUNEA potrivită pentru vinuri roșii de excepție, așa cum nu găsești multe, are și marele avantaj de a oferi un cadru natural autentic dar și cea mai mare diversitate de crame; este o destinație și foarte ușor accesibilă, într-o Românie cu o infrastructură subdezvoltată. Viitorul, așadar, este despre Dealu Mare ca destinație enoturistică principală a Romaniei, care aduce oamenii aproape de vinurile noastre. Noi suntem astăzi aici ca să reînviem ceea ce finalul de secol XX aproape că a șters din memoria oamenilor din partea locului, dar și a românilor, în general: că via este mai întâi un dar divin și că vinurile nu pot exista fără oamenii care le dau viață.
Deschidem porțile (și sticlele) pentru curioși! Nu doar pentru noi, ci și pentru vinurile românești, în general
Cel mai important mi se pare să ne deschidem porțile – și sticlele – către curioși, pasionați, necunoscători. Către toți cei care și-au pus vreodată întrebarea “cum se face un vin”, dar și către cei care nu au încă această preocupare. Am început prin a da viață Asociației noastre de producători, care astfel își îndeplinește rolul de portavoce pentru mesajele noastre către public. Va urma o perioada de organizare internă a Asociației în paralel cu continuarea la un nivel mai susținut a activităților de popularizare și promovare începute anul trecut. Aș sublinia faptul că acțiunile și activitățile noastre au și rolul de a atrage atenția către vinurile românești în general – suntem, practic, prima asociație care se mobilizează la acest nivel.
Consumatorul trebuie să fie deschis către experiențe noi. Noi îi garantăm că nu va pleca dezamăgit din Dealu Mare
În ceea ce privește consumatorul nostru, el nu se deosebește de orice consumator de vin, nu are vârstă sau buget predefinite: trebuie să fie deschis către experiente noi, și noi îi garantăm că nu va pleca dezamăgit din Dealu Mare. Acesta este și motivul pentru care diversitatea ne avantajeaza – oferim vinuri excelente și pentru toate gusturile.
Condițiile de mediu fac ca în Dealu Mare costurile de producție să fie mai mari decât în alte zone – ca medie. Noi spunem însă că sunt justificate de calitate, și știm că nu greșim. Cred, pe de altă parte, că trebuie să ieșim din zona de «elite avizate», care îi intimidează pe amatorii de vin (sau potențialii amatori) și riscă să îi îndeparteze de vinurile din Dealu Mare: trebuie creată, iar apoi consolidată, puntea de comunicare cu publicul nostru. Cu transparență și cu deschidere către el.
Motive vii în Dealu Mare. Și tot atâtea motive de mândrie să le faci
Între motivele pentru care aș recomanda oricui să vină să cunoască și să guste vinurile din Dealu Mare, aș enumera acum doar câteva.
- Aici este leagănul strugurelui Fetească Neagră – cel mai reprezentativ și mai faimos soi roșu românesc. Și aș menționa numeroasele premii pe care le-a primit.
- Pe e altă parte, aici cred că sunt cele mai bune vinuri roșii din România, dacă nu chiar din sud-estul european – comparabile cu cele din faimoasa regiune Bordeaux.
- Avem o mare diversitate de microclimate și crame, așa că o vizită de o săptămână nu rămâne fără obiect.
- În Dealu Mare avem enologi cu experiență, dar și tineri – cu talent, cu pasiune și imaginație – iar cine ne vizitează îi va avea ca interlocutori.
- Nu în ultimul rând, istoria locurilor și viața socială a satelor din zonă ofera unui vizitator multe alternative pentru o vacanță bogată în experiențe inedite, într-un peisaj natural în care oricine își regăsește rădăcinile.
Sorry, the comment form is closed at this time.