Fiorenzo Rista, Viile Metamorfosis: Îmi doresc ca #DealuMare să tragă în lume TOATE vinurile din România

Modificarea Caietului de sarcini – care definește condițiile pentru obținerea Denumirii de Origine Controlată (DOC) și care va reglementa și o treaptă superioară de calitate – constituie doar o parte a planurilor pe termen lung pentru dezvoltarea regiunii viticole Dealu Mare. Despre viitor și despre viziunea fiecăruia dintre fondatorii inițiativei, în articolele care urmează.

 

Astăzi, își “povestește” viziunea despre Dealu Mare Fiorenzo Rista, co-proprietar, enolog și manager al cramei Viile Metamorfosis (în imagine, al patrulea din dreapta, alături de colegii de la cramă – pentru că “succesul este muncă de echipă”). Fiorenzo a venit din Italia în România în urmă cu aproape trei decenii și a făcut parte din primul val de făuritori ai categoriei de vinuri superpremium de la noi din țară. Nu întâmplător, după ce a explorat mai multe zone, a decis să se stabilească în Dealu Mare, în asociere cu una dintre cele mai reputate familii din lumea vinului internațional – familia marchizilor Antinori, cu o vechime în domeniu de peste șapte secole. În Dealu Mare, numele lui Fiorenzo se leagă de o altă premieră care face istorie: plantarea și vinificarea la nivel înalt de calitate a soiului Negru de Drăgășani – o inițiativă care deja nu mai așteaptă viitorul pentru reconfirmarea faptului că avem în România soiuri autohtone de valoare extraordinară.

 

Trebuie să fim uniți pentru a susține ce gândim

Îmi doresc ca Asociația Profesională Vitivinicolă Dealu Mare să fie locomotiva care să tragă în lume toate vinurile din România, evident pe plan internațional. Includ aici toate aspectele legate de vin – culturale, turistice, gastronomice și sociale.

După părerea mea, Dealu Mare este unic, nu seamăna cu nici o altă regiune din lume. În schimb, are toate caracteristicile particulare specifice României.

În următorul deceniu, cred că esențial va fi să reușim o organizare și mai bună a Asociației, la care lucrăm deja. Trebuie să fim extrem de uniți pentru a susține ceea ce gândim. Și mai trebuie să extindem acțiunile pentru atragerea de turiști care să poată descoperi vinurile noastre – inclusiv cele purtând certificarea Denumire de Origine Controlată și Garantată, care va fi prima din România.

 

Dealu Mare nu se adresează exclusiv unei elite avizate

Vorbind despre turiști care să descopere vinurile, pornesc de la ideea că vinul trebuie să fie dedicat și accesibil tuturor oamenilor adulți. Simplu, direct și fără pretenții false. Consumatorul la care ne uităm cu atenție are azi între 20 și 40 de ani. Însă privim cu aceeași bucurie către orice om care este curios să descopere vinul la el acasă. Fie că trăiește la oraș sau la sat, dacă îi plac lucrurile autentice, se va bucura de gusturi bune și de atmosfera din jurul lor. Dealu Mare nu se adresează exclusiv unei elite avizate formate din pasionați de vin, călătorii și gastronomie, ci majorității celor care beau vin. Sigur că există aici vinuri care să satisfacă așteptărilor celor pasionați, dar există și vinuri prietenoase și ușor de băut, care oferă plăcerea descoperirii.

Cinci motive de interes pentru o vizită în Dealu Mare

Din punctul meu de vedere, există mai multe motive pentru care aș recomanda oricui – român sau străin – să vină în Dealu Mare:
– condițiile specifice de aici au calitatea de a transforma podgoria într-una ale cărei vinuri – mai ales dacă vorbim de cele roșii – pot să se compare oricând cu acelea din Franța sau Italia;

– diversitatea de crame apropiate între ele, ceea ce facilitează descoperirea;

– numărul mare de obiective culturale, naturale, turistice (conace, muzee, trasee de drumeție etc);

– apropierea de București (ca o oră cu mașina sau autocarul);

– nu în ultimul rând, aici se naște prima Denumire de Origine Controlată și Garantată din România, cu un set de rigori autoimpuse de către producători conștienți cu privire la viitor.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.